3 Tips om de akoestiek van uw kamer te verbeteren

Hoeveel geld je ook uitgeeft aan je opnameapparatuur, je krijgt er niet het beste geluid uit, tenzij je je kamer hebt geoptimaliseerd voor het opnemen en beluisteren. Hieronder bieden we een paar akoestische oplossingen om het geluid van uw studio te verbeteren.

Kies uw kamer

Uw kamer zou idealiter niet-reflecterende wanden moeten hebben en veel mooie dingen om het geluid te verstrooien, het zal niet vierkant zijn en zal schuine plafonds en wanden hebben. Al deze factoren zullen de opbouw van reflecties, de interactie met elkaar en het veroorzaken van akoestische chaos tegenhouden. Het is het ideale scenario, maar we weten ook dat de meesten van ons in de echte wereld leven waar je een ruimte gebruikt met even grote – of in ieder geval rechthoekige – wanden en die niet ontworpen is om een opnameruimte te zijn. Dus, als je niet van de grond af aan kunt bouwen, maak je geen zorgen – meer advies in de buurt…

Doe de basis

Ten eerste zijn er enkele basisprincipes om je kamer akoestisch beter te maken. U wilt in wezen uw kamer – maar niet helemaal – ontluisteren met wat absorberende materialen. Probeer een bank tegen de achterwand achter de luisteraar en leg boeken op planken en gordijnen over grote ramen. Gebruik geen eierdozen: die werken niet zo goed als goedkope akoestische roosters. Maak je geen zorgen als een muur of plafond bijzonder reflecterend is, zolang het tegenoverliggende oppervlak maar absorberend is (de vloer met een dik tapijt naar een schoon plafond toe bijvoorbeeld). Het idee is om de reflectie naar beneden te halen, maar niet naar buiten; je wilt dat de ruimte een geluid heeft, maar niet te levendig is.

Monitorpositie

Als dat mogelijk is, plaatst u uw beeldschermen vlak in de muur om reflecties te vermijden. Dit kan natuurlijk onpraktisch zijn in een scenario met kleine ruimtes, dus probeer voor typische tweewegluidsprekers 70-90 cm afstand. Monitoren worden vaak geleverd met instructies over hoe ver weg van de muur ze het beste werken en sommige hebben zelfs compensatie dipschakelaars als u ze dichterbij moet plaatsen dan deze aanbevolen afstand. Ze moeten ook in een symmetrische akoestische ruimte worden geplaatst, elk op dezelfde statieven, op een plank of op rubberen voetjes. Plaats ze niet op verschillende oppervlakken, anders kunnen uw beeldvorming en respons worden beïnvloed.

Lees ook: 4 Krachtige redenen waarom je een abonnementsdienst zou moeten aanbieden