6 tips voor een betere nachtrust

Denk aan alle factoren die een goede nachtrust kunnen belemmeren – van werkstress en gezinsverantwoordelijkheden tot onverwachte uitdagingen, zoals ziekten. Het is geen wonder dat een goede nachtrust soms moeilijk is.

1. Veel sporten en bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging kan een betere nachtrust bevorderen. Vermijd echter dat u te dicht bij het slapengaan actief bent.

2. Let op uw voeding

Ga niet hongerig of volgepropt naar bed. Vermijd vooral zware of grote maaltijden binnen een paar uur voor het slapengaan. Uw ongemak kan u misschien wakker houden.

Nicotine, cafeïne en alcohol verdienen ook voorzichtigheid. De stimulerende effecten van nicotine en cafeïne nemen uren in beslag en kunnen de kwaliteit van de slaap in gevaar brengen. En hoewel alcohol je slaperig kan maken, kan het de slaap later in de nacht verstoren.

3. Rust Creëeren

Creëer een kamer die ideaal is om in te slapen. Vaak betekent dit koel, donker en stil. Blootstelling aan licht kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Vermijd langdurig gebruik van lichtschermen vlak voor het slapengaan. Overweeg het gebruik van verduisterende lampenkappen, slaap oordoppen, een ventilator of andere apparaten om een omgeving te creëren die aan uw behoeften voldoet.

Het doen van kalmerende activiteiten voor het slapen gaan, zoals het nemen van een bad of het gebruik van ontspanningstechnieken, kan een betere slaap bevorderen.

4. Minder dutten

Als u ’s nachts werkt, echter, zou het nodig kunnen zijn om laat in de dag voor het werk een dutje te doen om uw slaapschuld goed te maken.

Lange dutjes overdag kunnen de nachtrust verstoren. Als u ervoor kiest om een dutje te doen, beperk u dan tot 30 minuten en vermijd dit laat op de dag.

5. Minder stressen

Stressmanagement kan helpen. Begin met de basisprincipes, zoals organiseren, prioriteiten stellen en taken delegeren. Meditatie kan ook de angst verminderen.

Probeer uw stress of zorgen voor het slapengaan op te lossen. Schrijf op wat u in gedachten heeft en zet het dan opzij voor morgen.

6. Consistent zijn

Ga naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Probeer het verschil in je slaapschema tijdens de weeknachten en weekends te beperken tot maximaal een uur. Consequent zijn versterkt de slaap-waak-cyclus van uw lichaam.

Niet meer dan acht uur voor de slaap opzij zetten. De aanbevolen hoeveelheid slaap voor een gezonde volwassene is ten minste zeven uur. De meeste mensen hebben niet meer dan acht uur in bed nodig om dit doel te bereiken.

Als u niet binnen ongeveer 20 minuten in slaap valt, verlaat u uw slaapkamer en doet u iets ontspannend. Lees of luister naar rustgevende muziek. Ga terug naar bed als je moe bent. Herhaal dit indien nodig.