b2b verkoop

Alles over B2B sales

Betekenis van B2B

B2B is een afkorting voor business to business. Het verwijst naar bedrijven – of verkopers – die producten voornamelijk aan andere bedrijven of B2B prospects verkopen, in plaats van ze aan consumenten te verkopen. B2B-verkopen zijn vaak complexer dan B2C-verkopen (business to consumer). Niet alleen verkopen B2B verkopers vaak aan professionele kopers die getraind zijn om de best mogelijke deal te krijgen, ze moeten ook vaak verkopen aan teams van beslissers, die allemaal overtuigd moeten zijn dat dit product het beste is.

B2B-sales kunnen ook diensten zijn

B2B-verkopen worden over het algemeen als uitdagender ervaren dan B2C-verkopen, en het gaat vaak om producten en diensten die veel meer kosten. Als gevolg hiervan betalen B2B-verkoopposities vaak beter dan hun B2C-equivalenten omdat de salarissen hoger zijn en omdat zulke grote individuele verkopen van nature hogere commissies opleveren. De meeste B2B-verkopen komen van een B2B lead lijst van bijvoorbeeld sales.rocks. Dit is een effectieve lijst waar je veel leads uit kunt halen.

Tot slot kan de B2B-sales een dienst omvatten in plaats van een fysiek product. Een belastingaccountant die gespecialiseerd is in belastingen voor kleine bedrijven is een klassiek voorbeeld. Een andere veel voorkomende B2B-dienstverlener is een netwerk- of computeradviesbureau dat technische systemen voor bedrijven opzet en hen bijstaat bij eventuele problemen.

Twee type B2B-sales

B2B-sales zijn er in twee algemene types. Het eerste type is de verkoop van producten die voldoen aan de behoeften van een bedrijf, zoals kantoorbenodigdheden of computerapparatuur. De verkoopaanpak is meestal vergelijkbaar met een B2C-proces, behalve dat er meestal extra stappen zijn, zoals het verkrijgen van goedkeuring van een afdelingshoofd of een kopersautoriteit. In het algemeen geldt: hoe duurder en/of complexer het product, hoe langer de verkoopcyclus zal duren en hoe meer mensen betrokken zullen zijn bij de inkoopzijde.

Het tweede type B2B-verkoop is de verkoop van componenten die het bedrijf vervolgens zal gebruiken om zijn eigen producten te vervaardigen. Een bandenfabrikant kan bijvoorbeeld banden verkopen aan een autofabrikant. Een verwante toeleveringsketen zou een groothandelaar zijn die producten verkoopt aan een detailhandelaar, die zich vervolgens omdraait en ze tegen een verhoogde prijs aan de consument verkoopt. Een voorbeeld is een groothandelaar in levensmiddelen die producten verkoopt aan supermarktketens.