De vele voordelen van houtpellets

Agriselect houtpellets zijn een milieuvriendelijke vaste brandstof die wordt gemaakt van samengeperst zaagsel en aanverwant industrieel afval dat ontstaat bij het frezen van timmerhout.

Hernieuwbaar

Houtpellets hebben een doorslaggevend voordeel ten opzichte van fossiele brandstoffen: Ze worden geproduceerd uit hernieuwbare materialen zoals houtkrullen en zaagsel. Oostenrijk is een van de bosrijkste landen van Europa. Elk jaar groeit er meer dan 30 miljoen vaste kubieke meter hout. De houtvoorraad in de Oostenrijkse bossen neemt al jaren toe, ondanks het intensieve gebruik voor bouwhout, papierproductie en als energiebron.

Duurzaam

Investeren in een nieuw verwarmingssysteem is duur en moet daarom op lange termijn rendabel zijn. Sterke prijsstijgingen en onvoorspelbare risico’s kenmerken de markt voor fossiele brandstoffen. In vergelijking daarmee is de aanvoer van hout uit binnenlandse bossen veel veiliger en minder volatiel. Oostenrijk produceert meer houtpellets uitsluitend als bijproduct van de houtverwerking dan er in het land worden verbruikt.

Kosteneffectief

De economische voordelen van houtpellets zijn opvallend: In vergelijking met fossiele olie of aardgas kunt u ongeveer de helft besparen op uw brandstofuitgaven.
Een belangrijke factor voor de rendabiliteit van houtpelletverwarming zijn de zeer efficiënte verwarmingstoestellen die voor deze vaste brandstof werden ontwikkeld. Houtpelletketels voor centrale verwarming en houtpelletkachels zetten meer dan 90 % van de energie in de brandstof om in bruikbare warmte.

In wezen is het deze combinatie van lage brandstofkosten en efficiënte verwarmingstoestellen die het gebruik van houtpellets zo rendabel maakt.

Comfortabel

Houtpelletketels voor centrale verwarming staan bekend om hun hoge gebruikscomfort, eenvoudige bediening en netheid. De brandstof wordt per silowagen aangevoerd en automatisch van de opslagplaats naar de ketel getransporteerd. Ontsteking, regeling, ketelreiniging en ontwaseming gebeuren volledig automatisch. Wat de gebruiker nog moet doen, is de aslade één of twee keer per stookseizoen legen.

Houtpelletkachels hebben grote comfortvoordelen ten opzichte van conventionele houtkachels. Eenmaal gevuld met houtpellets, zorgt de pelletkachel automatisch voor een constante verwarming gedurende 2-3 dagen. Eens per week of om de week moet de as worden verwijderd. Technische verfijningen, zoals het in- en uitschakelen en het bewaken van het verwarmingstoestel via de mobiele telefoon, maken het plaatje van een zeer gebruiksvriendelijk verwarmingssysteem compleet.

Lees ook: 3 Gezondheidsvoordelen van het drinken van koffie