De voor- en nadelen van (proteïne) eiwitshakes

Eiwitshakes zijn misschien niet bepaald de wonderbaarlijke stoffen waarvan sommige reclames beweren dat ze dat zijn, maar ze kunnen desalniettemin effectieve hulpmiddelen zijn voor gewichtsverlies of een magere spieropbouw. Om de beste resultaten van shakes te krijgen, gebruik ze als onderdeel van een gezond eet- en bewegingsplan – gebruik ze niet als een enkel middel om een doel te bereiken. Voor de beste eiwitshake volgens Fitness101 kun je terecht op hun website Fitness101.nl/.

Hieronder volgen een aantal voor- en nadelen van het innemen van eiwitshakes.

Voordeel: Gewichtsbehoud

Verschillende studies hebben aangetoond dat er een positieve correlatie bestaat tussen het drinken van eiwitshakes en het verliezen van gewicht. Onderzoekers bewezen dat zwaarlijvige proefpersonen die eiwitrijke maaltijdvervangers dronken als onderdeel van een caloriearm dieet meer gewicht verloren in een jaar dan proefpersonen die het dieet zonder de vervangers volgden. Shakes bevatten meestal minder calorieën dan volledige maaltijden, en eiwit is de meest verzadigende voedingsstof, wat betekent dat het je voller kan houden voor langere perioden in vergelijking met koolhydraten of vetten.

Voordeel: Gemak

In bijna alle gevallen is het drinken van een eiwitshake sneller, gemakkelijker en handiger dan het bereiden van een volledige en evenwichtige maaltijd. Het is ook gezonder om er een te drinken in plaats van een maaltijd over te slaan of een ander snel, maar minder voedzaam, alternatief te hebben, zoals een vette hamburger bij een fastfood joint of een zakje chips uit de automaat. Om betere voeding te krijgen zonder de gemak factor te verliezen, pak je een stuk vers fruit of een volkoren hapje bij je shake.

Nadeel: Beperkingen

Eiwitshakes zijn beperkt in wat ze voor jou en je lichaam kunnen doen. Zelfs met shakes verlies je geen gewicht als je je netto calorie-inname niet vermindert, en je zult je spieren niet versterken en ontwikkelen als je niet regelmatig oefent en krachttraining doet. De beste manier om shakes te gebruiken is ze op te nemen als onderdeel van een uitgebreid, door de arts goedgekeurd plan dat je zal helpen je fitness- en gezondheidsdoelen voor de lange termijn te bereiken en te behouden.

Nadeel: Voedingsverlies

Nutritioneel gezien zijn de meeste eiwitshakes gewoon niet geschikt om de maaltijd compleet te maken. Een portie volle granen zoals brood of rijst, sommige groenten of fruit en mager vlees zorgt voor gezonde hoeveelheden koolhydraten, vet en eiwitten en een overvloed aan natuurlijk voorkomende vitaminen en mineralen. Een eiwitshake gemaakt met 1/4 kopje proteïnepoeder gemengd met water is echter minder evenwichtig – het heeft 20 gram proteïne, 7,5 gram vet en 8 gram koolhydraten. Shakes bevatten niet hetzelfde gehalte aan antioxidanten en andere fytonutriënten als hele vruchten en groenten.

Lees ook: Wat is 3D Rendering?