Dingen die ik heb geleerd van de culinaire school die elke thuiskok zou moeten weten…

Als je erover denkt om je in te schrijven in de culinaire school, weet dan dat het je zal uitdagen – maar het zal je ook talloze lessen leren. Ik kook niet meer professioneel, maar ik gebruik de vaardigheden die ik heb geleerd om thuis een betere kok te worden. Daarnaast doe ik ook veel inspiratie op bij Ramon Beuk.

Hieronder vind je een aantal waardevolle lessen die ik op de culinaire school heb geleerd – neem ze ter harte en gebruik ze om je eigen thuiskookspel een boost te geven.

Mise en place

Dit is Frans voor “alles in de plaats”. Het is de eerste les die ik heb geleerd op de culinaire school, en het is een van de belangrijkste. Dit is hoe mise en place werkt: kies een gerecht om te bereiden, en denk dan aan alle ingrediënten en apparatuur die je nodig hebt. Zorg er vervolgens voor dat je alles bij de hand hebt voordat je gaat koken. Op die manier word je niet overvallen in het midden van het koken van jouw voedsel en kun je snel en efficiënt door elk recept heen vliegen.

Je kunt ook oefenen met mise en place bij het organiseren van je keuken. Plaats ingrediënten en gereedschappen die je vaak gebruikt op plekken waar ze gemakkelijk te bereiken zijn (dus leg je zout niet op de bovenste plank in je kast). Ik bewaar mijn zout en peper op een klein dienblad naast het fornuis, en ik bewaar mijn bakolie en azijnsoorten in het kastje er direct boven. Ik groepeer mijn specerijen op basis van gebruik, waarbij ik ze het vaakst aan de voorkant vasthoud, en meer obscure aan de achterkant.

Een scherp mes is een veilig mes

Je hebt dit waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord, maar het is belangrijk (en de moeite waard om nog eens te zeggen). Een saai mes heeft meer kracht nodig om door het voedsel heen te snijden dan een scherp mes, wat betekent dat je handen meer kans hebben om uit te glijden in het proces. Een scherp mes helpt je bij het versnellen van je voorbereidende werkzaamheden en het maken van even grote sneden, waardoor eiwitten en groenten gelijkmatiger kunnen worden gekookt.

Je hoeft geen fortuin uit te geven aan basiskeukengerei

Bij de aankoop van basis keukenhulpmiddelen – zoals lepels, spatels, whisky’s, tangen, zeven, pannen, en het mengen van kommen – wordt de functionaliteit en duurzaamheid van de kommen in overweging genomen vóór de esthetiek. Ja, keukendetaillisten zoals Williams-Sonoma of Sur La Table zijn leuk om door te nemen, maar je portemonnee neemt vaak een pak slaag in het proces. Bovendien, moet je echt €40 uitgeven aan een enkele sleuflepel? Of €100 aan een mooi uitziende wijnopener? Ik denk het niet. Eigenlijk weet ik het wel.

Voor keukengerei van het werkhuis, vind je de beste deals in je lokale restaurantwinkel. Professionele chef-koks zweren bij deze plaatsen voor een schat aan betrouwbare, budgetvriendelijke apparatuur. Deze producten zijn misschien niet de mooiste, maar ik garandeer je dat ze veel nuttiger zijn op een hectische weekavond, wanneer je gewoon het diner op tafel moet krijgen.

Lees ook: Hoe ga je te werk met diamond painting?