pharma

Zo wordt je een apotheker

Vanaf het moment dat je je middelbareschooldiploma hebt behaald, duurt het tussen de zes en acht jaar langer om apotheker te worden. En dat houdt niet in dat je alleen een vergunning moet krijgen, dat is de laatste stap in het voltooien van de opleidingseisen voor dit beroep.

Dit is wat je moet doen om apotheker te worden:

1. Welke diploma heb je nodig?

Om apotheker te worden, moet u een Doctor of Pharmacy graad (PharmD) krijgen van een school of college van apotheek die is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie voor Apothekers Onderwijs. Er zijn een paar soorten PharmD-programma’s waaruit u kunt kiezen.

Als u er zeker van bent dat u apotheker wilt worden en nog geen bacheloropleiding hebt afgerond, kunt u een aanvraag indienen voor toelating tot een “0-6”- of een vervroegde programma.

Studenten die een afgeronde studie of ten minste twee jaar bachelor studie hebben afgerond, kunnen een vierjarig beroepsapotheek programma aanvragen, zolang ze hebben voldaan aan de eerste vereisten van het studieprogramma, zoals biologie, algemene en organische chemie, natuurkunde, wiskunde, statistiek, Engels, geschiedenis en economie.

2. Hoe kan ik aan een PharmD-programma beginnen?

Wanneer een student een aanvraag indient voor een “0-6” of een vervroegde programma, moet hij of zij voldoen aan de toelatingseisen van het college waarvan dat programma deel uitmaakt. Dat zal waarschijnlijk een minimumcijferpuntgemiddelde omvatten. Het apotheekprogramma kan extra eisen stellen aan het apotheekprogramma. Studenten gaan door naar het professionele gedeelte van de opleiding na het voltooien van alle bachelor voorwaarden.

3. Licentie verkrijgen als apotheker

In Nederland heeft een apotheker een professionele vergunning nodig die is afgegeven door het staat. De raad van de apotheek van elk rechtsgebied stelt zijn eigen eisen en de vergunninghouders mogen alleen in dat rechtsgebied hun beroep uitoefenen. Als u elders wilt oefenen, heeft u een nieuwe vergunning nodig. Vergunningen zijn meestal overdraagbaar van staat naar staat, maar soms is het nodig om extra examens af te leggen. Neem contact op met het bestuur van de nieuwe staat van de apotheek om meer te weten te komen over de vereisten. Raadpleeg de nationale raden van de apotheek voor een lijst van de staatsraden.

4. De eerste professionele apothekersberoep krijgen

Na het behalen van een PharmD diploma en het verkrijgen van een licentie, is het tijd om uw eerste professionele apotheek baan te vinden. Naar welke kwaliteiten zullen potentiële werkgevers op zoek zijn bij sollicitanten? Hoewel deze van werkgever tot werkgever zullen verschillen, is het slim om alvast de specificaties van verscheidene vacatures op te zoeken. Een ander mogelijkheid is een Online Apotheek beginnen, tegenwoordig gebeurt alles via internet. Hier kan veel geld worden aan verdiend, mensen doen steeds meer dingen online.

Voor meer informatie kan je de Gezondheidsblog van ApotheekOnline.net lezen